Премиерът Кирил Петков коментира случая Барселонагейт, след като стана ясно, че

...
Премиерът Кирил Петков коментира случая Барселонагейт, след като стана ясно, че
Коментари Харесай

Кирил Петков: В доклада на Испания за Барселонагейт присъстват снимки на Бойко Борисов

Премиерът Кирил Петков коментира случая " Барселонагейт ", откакто стана ясно, че испанските управляващи са пратили отчет на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. В него те заключават, че може да са изпрани 5 милиона евро, свързани с висши български лица от някогашните ръководещи, в това число и някогашния министър председател Бойко Борисов.

В предаването " Лице в лице " по bTV актуалният министър-председател съобщи, че се е срещнал с документа и вътре има фотоси на водача на ГЕРБ.

" Запознах се с отчета и в него не беше упоменато тъкмо лице, само че имаше фотоси на Борисов. Не го уличават непосредствено, само че го демонстрират като част от отчета, съгласно тях има забъркани висшестоящи лица в тази спекулация. Испанските управляващи са го разкрили, а нашата прокуратура нищо не е разкрила ", сподели Петков.

" Сложени са фотосите на Борисов като евентуална съгласуваност. Всички тези външни служби не желаят да създадат дипломатически скандал, подават ни информацията, само че чакат нашата прокуратура да си свърши работата. Парите по " Барселонагейт " са пристигнали от България. Докладът е от испанските управляващи, тук не приказваме за журналистически следствия. Ако в този момент имахме работеща прокуратура, всичките тези информации са една подхвърлена топка, по която да се работи за неоправдателни присъди ", добави той. " Докато прокуратурата не стартира да работи, не може да имаме неоправдателни присъди, каквото и да вършат Министерство на вътрешните работи и ДАНС ".

За битката с корупцията и промяната на Иван Гешев

Петков съобщи, че имаме предпоставки да сме растяща стопанска система, само че сме с високо равнище на корупция и " в случай че това го почистим, ще видите какъв брой бързо ще тръгнем по пътя на растежа ".

Попитан дали ръководещите не махат близки до някогашните ръководещи от управителните им постове, с цел да поставят " свои хора ", Петков отвърна, че " няма наши и ваши, има хора, които желаят да изчистят България от бремето на корупцията, и такива, които желаят да се закрепят ". " Ние вършим лист на българи в чужбина с обучение в антикорупция, в системите на Министерство на вътрешните работи и службите, опитваме се да ги притеглим. Хората, които са виновни за това, не би трябвало да имат съгласуваност с тези, които ще проверяват. Аз по тази причина не вярвам в Гешев, той си е бил с тези хора, ходил е по питейни заведения с стях. Да се разсъни и да почисти системата - шансът за това е нулев ", означи министър председателят.

Попитан какво е пишело против името на основния прокурор като сигнал в листата, който Петков съобщи в Прокуратура на Република България, министър-председателят съобщи: " На него самия не му връчвам сигнал. Препоръчвам му – най-добре е за всички нас той да си подаде оставката. Два детайла са основни, с цел да оправим системата – институционално усъвършенстване и оставката му. Най-добре за всички нас е да си тръгне, да създадем избор сред няколко нови хора на неговата позиция ".

Според Петков това ще са " най-квалифицираните хора, които би трябвало да се състезават и да покажат кой какво е постигнал, какви цели има за България, има ли интегритет, има ли храброст ".

Петков сподели, че новата КПКОНПИ няма да е различна прокуратура, само че ще бъде събрана от хора, които са стимулирани да изнасят толкова ясни доказателства, " че и прокуратура, която не желае да работи, да няма избор ".

Темата за Русия, Украйна и НАТО

Премиерът разяснява и възходящото напрежение по границата с Украйна и възможното навлизане от страна на Москва: " Следим доста деликатно обстановката, всеки час, с цел да сме сигурни с последната информация. Всички капацитети за нахлуване са там, Русия – в случай че реши – има цялата образувана бойна група. Въпрос е на политическо решение на Владимир Путин. Аз не преставам да се надявам, че това са блъфиращи ходове, че няма да има война. Ако се направи нападателната стъпка, ще се случат поредност от неща, като крайният резултат няма да е явен ".

Петков съобщи, че България има ясна позиция. Според него би трябвало да сме сигурни, че сме миниминизирали риска от другите отрицателни обстановки за жителите ни. " Едната теза е, в случай че влезе Русия в Украйна, ще има ограничения против Москва, тя ще върне ограничения като прекъсване на газа - за нас ще е огромен удар, огромна част от газа ни идва от там. Имаме разновидности, в случай че това се случи, по какъв начин да запазим енергийната система на България, в диалози съм с Европейска комисия. Вероятно може да има прекъсване износа на ток, в случай че се стигне до подобен най-фатален вид - отчасти прекъсване, тъй че българските домакинства да имат дост сила ".

" Търсят се разновидности внасяне на втечнен газ през гръцката връзка ", сподели министър председателят и добави, че по време на визитата си в Съединени американски щати Асен Василев разисква този въпрос. " Уверихме се, че имаме за 2 година напред и за АЕЦ Козлодуй, там нямаме риск ", добави Петков.

" Важно е за България да застане като сътрудник и съдружник в Европейски Съюз и НАТО, да приказваме в тези съюзи с един глас. Ако има разделяне, концепцията за тези съюзи понижава като мощ, обезсмисля се. Обявихме сериозна тактика за защита - рамкова страна България с български батальон, а дефицитите, които откриваме – да бъдат запълнени от съюзнически войски под българско командване, само че кооординирани с НАТО.

Според Петков използваме рецесията, с цел да забележим кои са слабите ни места. " Американски компании се свързаха с мен със питане част от техните програмисти, които работят в Украйна, да ги трансферират от Украйна в България – за нас това е възможност да им помогнем, да подобрим търсенето в най-дефицитната специалност. Събрал съм ДАНС и няколко министри да обсъдим тази тактика – такива хора да идват у нас, по време на рецесии да работят тук. Това е нещо като дестинация за привличане на най-умните ", счита министър председателят.

Министерство на външните работи вече призова жителите ни в Украйна да изоставен страната, част от самолетните линии към този момент стопират да летят над украинско небе. " Още не сме призовали посолствата да се отдръпват, готови сме да пратим нашите военни самолети да ги приберат, в случай че се наложи ", означи Петков.

Темата за новия началник на Българска народна банка

Премиерът Кирил Петков нито отхвърли, нито удостовери, че ръководещите обмислят кандидатурата на финансиста Илиян Михов за нов шеф на Българската национална банка (БНБ).

Името на икономиста, който е декан в едно от най-елитните бизнес учебни заведения INSEAD, е спрягано за началник на Българска народна банка от неделя, когато Йордан Цонев от Движение за права и свободи изнесе информация от обединението, съгласно която щели да предложат Михов за правоприемник на Димитър Радев, чийто мандат изтече през 2021 година

" Не бих го споделил в ефир – всеки от нас, от обединението, би трябвало да откри 1 или повече претенденти, да ги предложи на съдружен съвет, всеки да показа идея, след това да вземем решение. Такъв е процесът. Не знаем кой още различен ще се включи. За Илиян Михов мога да кажа, че много го почитам, познавам го. Има малко университети в света на високо равнище като INSEAD, в случай че сте професор сте на високо равнище, това е отлично, само че когато сте декан в подобен университет, сте счупили стъклените тавани на тази институция ", беше коментарът на Петков по тематиката, откакто беше запитан от Цветанка Ризова.

" Още не желая да разгласявам директни имена на хора. Искам да кажа, че в случай че човек като Илиян Михов е на такава позиция (б.а. - в БНБ), всички българи би трябвало да се гордеем доста. Но не знам дали ще е по този начин ", добави той. " Михов има толкоз доста варианти и благоприятни условия пред себе си, че ще бъде подаяние на времето му, в случай че желае да заеме такава позиция ".

В първото държавно управление на Бойко Борисов от 2009 година Илиян Михов беше поканен за трети вицепремиер. Тогавашният министър-председател твърдеше, че финансистът ще е министър без портфейл и главно ще оказва помощ на министъра на финансите Симеон Дянков – „ най-много в координацията за влизането на страната ни в еврозоната ". По-късно обаче кандидатурата му бе оттеглена поради тезите му за трансформация на валутния ръб по китайски модел.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР